Megaprojecten of hoe Erdogan Turkse harten weet te veroveren

Een groot deel van het succes van Erdogan heeft te maken met de grote openbare projecten die hij op poten zet – waaronder ‘s werelds langste brug en grootste luchthaven. Moeten ze de economie versterken of vooral de AKP aan stemmen helpen?


Op 18 maart, de dag waarop in Turkije de overwinning van de slag om Gallipoli wordt herdacht, werd er door de regerende AKP een toepasselijke twittercampagne gelanceerd. Met de hashtag #MegaProjelerİçinEvet – te vertalen als “Ja voor de mega projecten” – werd op creatieve wijze de bouw van een nieuwe brug over de Dardanellen gebruikt om campagne te voeren voor het aanstaande referendum over de invoering van het presidentieel systeem.

Het middenstuk van de burg heeft een lengte van 2023 meter, niet geheel toevallig eveneens het jaar waarin de Turkse Republiek haar honderdste verjaardag zal vieren. De impliciete boodschap van de twittercampagne ging aan niemand verloren; een stem voor de president is een stem voor de brug en, belangrijker nog, voor het voortbestaan van de republiek.

Tijdens het referendum dat voor 16 april op de planning staat zal het Turkse volk beslissen of zij hun parlementaire systeem door een presidentieel systeem willen vervangen. Zo ja, dan betekent dit een fikse uitbreiding van de macht van President Recep Tayyip Erdogan. Er wordt fanatiek campagne gevoerd, met Erdogan en zijn AKP aan de ene hand en bijna de voltallige oppositie er lijnrecht tegenover.

Voor het door de president persoonlijk aangevoerde ja-kamp spelen de zogenaamde “mega projecten” – bruggen, tunnels, snelwegen en een vliegveld – een belangrijke rol in het oppoetsen van het imago van de overheid.

De Derde Brug

Als je de supporters van de president mag geloven, dan betreft het referendum niet enkel een verandering in de rol van de president maar staat in feite de toekomst van Turkije op het spel. Zonder presidentieel systeem kan Turkije het wel vergeten en zal het niet lang duren voordat de republiek in duigen valt, zo wordt er betoogd. Voor de ja-stemmers staan de mega projecten symbool voor wat het land onder sterk leiderschap kan bereiken. ‘s Wereld grootste vliegveld en langste brug is wat Turkije internationaal aanzien en respect zal opleveren. En ook op nationaal niveau missen ze hun uitwerking niet.

“Als je naar de andere kant van het land reist en daar mensen vraagt naar hun mening over de regering, zullen ze zeggen dat de AKP het heel goed doet,” vertelt Kübra Ayçiçek, een milieu-ingenieur en lid van de Turkse Kamer voor Architecten en Ingenieurs. “Als je hen dan vraagt waarom,” zo vervolgt ze, “dan zullen ze zeggen dat het is vanwege de Derde Brug. Ze hebben deze nog nooit met eigen ogen gezien, maar de marketing van deze projecten door de overheid is erg effectief.”

De Derde Brug – officiëel de Yavuz Sultan Selim brug geheten, en niet te verwarren met de geplande brug over de Dardanellen – die de Europese en Aziatische delen van Istanbul met elkaar verbindt is even populair als controversiëel. Als “breedste brug ter wereld” is het een stokpaardje van de overheid waar het graag mee te koop loopt. Critici wijzen daarentegen op het feit dat de daadwerkelijke noodzaak voor een derde brug over de Bosporus nooit is aangetoond. Bovendien zijn er miljoenen bomen gekapt voor de aanleg van de brug, wat mogelijk destastreuze gevolgen heeft voor de natuurgebieden rondom de metropool.

Lees verder op Knack.be of klik hier om een PDF te downloaden.

Foto: Alexxx Malev / Flickr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s