Turkije verlamd door angst

De politieke zuiveringen van de afgelopen dagen laten ambtenaren ontredderd achter. De vraag is hoe het land nog bestuurd moet worden.


Ik heb geen idee hoe ik op deze manier mijn werk kan blijven doen,” vertelt een advocaat via Whatsapp. “Ik heb verschillende zaken lopen bij het hof van cassatie, maar daar is nu niemand aan het werk. Al mijn processen zijn in de wacht gezet.”

De jonge advocaat wil niet met z’n naam in de krant, noch durft hij over de telefoon te spreken. Het is tekenend voor de angst die onder veel Turken leeft dezer dagen.

De grootschalige zuivering laat het land in verlamde toestand achter. Mensen zijn hun baan niet zeker en vrezen voor de toekomst. “De rechter van één van mijn zaken was gisteren nog wel op de rechtbank aanwezig,” vertelt de advocaat. “Maar ze was verschrikkelijk angstig omdat ze niet weet wat haar te wachten staat. Ze kan zomaar gearresteerd of ontslagen worden.”

Bijna zestigduizend ambtenaren, rechters, leraren, agenten en militairen zijn in de afgelopen dagen ontslagen, aangehouden of gearresteerd. Zonder uitzondering worden ze beschuldigd van banden met Fetullah Gülen. De beweging van deze islamitische prediker werd eind mei door de Turkse regering als een “terroristische organisatie” betiteld, en wordt nu weggezet als drijvende kracht achter de mislukte coup van vrijdagnacht.

Ertan Aydoganoglu, een onderwijsexpert bij de linkse onderwijsvakbond Egitim-Sen kan moeilijk geloven dat al deze mensen bij de coup betrokken waren. “Misschien zijn het mensen die Gülen steunen, maar het is uitgesloten dat zij allemaal te maken hebben met de gebeurtenissen van vrijdagnacht,” zegt hij.

Het heeft er alle schijn van dat de regering van Erdogan’s AKP de mislukte couppoging aangrijpt om het complete ambtenarenapparaat te zuiveren van dissidenten, groot en klein.

De president verkondigt al ruime tijd dat de regering precies weet wie er banden met de Gülen beweging onderhoudt”, zegt Niyazi Nefi Kara, een parlementariër voor de republikeinse oppositiepartij CHP. “De regering is al maanden bezig de wet aan te passen om deze mensen uit hun publieke functies te ontheffen.”

Ondertussen zijn ook de werkvergunningen van 21.000 leraren werkzaam in de privésector ingetrokken, en hebben 1.577 universiteitsdecanen onder dwang hun positie op moeten geven. Academici hebben een reisverbod opgelegd gekregen totdat alle onderzoeken afgerond zijn.

De grootschalige zuivering laat het land in verlamde toestand achter. Mensen zijn hun baan niet zeker en vrezen voor de toekomst. “De rechter van één van mijn zaken was gisteren nog wel op de rechtbank aanwezig,” vertelt de advocaat. “Maar ze was verschrikkelijk angstig omdat ze niet weet wat haar te wachten staat. Ze kan zomaar gearresteerd of ontslagen worden.”

Het ervaren en geschoolde kader in de rechtspraak en het onderwijs is voor een groot deel verdwenen. Wie zal de functies bekleden die door deze kaalslag vrijgekomen zijn? “De kans bestaat dat deze banen allemaal door sympathisanten van de AKP overgenomen zullen worden”, zegt onderwijsexpert Aydanoglu.

De nieuwe rechters zullen amateurs zijn, waarschijnlijk uit het kader van de AKP”, denkt de advocaat. “Voortaan zullen de rechters doen wat hij [Erdogan, jl] zegt, omdat ze bang zijn. Niemand kan hem meer tegen de haren instrijken, want als ze dat doen worden ze voor Gülenisten uitgemaakt.”

Dit artikel verscheen eerder in de papieren editie van Trouw, op 21 Juli 2016.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s