Turkse repressie zet door

vlag_turkijeEen schokkerige video toont hoe een journaliste in Istanbul tijdens een studentenprotest belaagd wordt door politieagenten in burger. “Vanaf nu is alles anders, we zullen het je leren!” snauwt een van de mannen haar toe, voordat hij haar perskaart afpakt.

Het is nog geen week na de verkiezingen waarin de AKP bijna de helft van de stemmen binnen wist te slepen, en de verhoudingen in het land staan op scherp.

De onverwacht grote steun voor de AKP wordt door voor- en tegenstanders van de partij beschouwd als een carte blanche om haar polariserende en repressieve beleid voort te zetten. Turkse journalisten en critici zijn een gewild doelwit, maar grote favoriet is nog altijd de Koerdische gemeenschap.

Velen hadden gehoopt dat na de klinkende overwinning van de AKP de rust in het land zou terugkeren. Dat was ook min of meer de verkiezingsslogan van de partij: “AKP of chaos.” Maar in de dagen na de verkiezingen was deze hoop snel vervlogen. In het zuidoosten kwamen tijdens demonstraties kwam een tiental jongeren om het leven, en werd in verschillende steden opnieuw een avondklok ingesteld.

“Dezer dagen kunnen we zien dat er weinig waar is van al dat gepraat over een Turks-Koerdisch broederschap,” vertelt Ziya Pir, parlementslid voor de linkse Democratische Volkspartij – HDP – in het partijkantoor in Diyarbakir. “[De regering] zegt dat de Turken en Koerden broeders zijn, maar ze vermelden er niet bij dat de Turk de ‘grote broer’ is, die het recht heeft om zijn kleine, Koerdische broertje op te voeden, en te straffen als hij een fout maakt.”

In de afgelopen maanden heeft Ziya Pir de Koerden steeds nationalistischer zien worden, wat hij als een gevaarlijke trend beschouwt. Volgens hem is dit een reactie op het voortdurende staatsgeweld en de “nationalistische retoriek van de overheid.” De kloof tussen de overheid en de Koerdische bevolking wordt zo alleen maar dieper.

De verkiezingsuitslag heeft Pir’s partij, de HDP, voor een lastige opgave gesteld. Hoewel de partij er prat op gaat álle bevolkingsgroepen van Turkije te vertegenwoordigen, is ze door de kiezer afgestraft voor haar vermeende banden met de Koerdische PKK. De guerillabeweging wordt door veel Turken verantwoordelijk worden gehouden voor het recente geweld.

In de komende maanden zal blijken of de HDP nog altijd de wil heeft om zich verzoenend op te stellen, of dat ze terugkeert naar haar pro-Koerdische roots. Makkelijk zal het hoe dan ook niet worden, want, in de woorden van de politieagent: “Vanaf nu is alles anders.”

Dit artikel werd eerst gepubliceerd in de Groene Amsterdammer op 11 november.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s